بلوک ها چگونه کدنویسی را آسان می کنند؟
بسیاری از برنامک ها و برنامه های طراحی شده برای آموزش برنامه نویسی به کودکان، از روش مبتنی بر بلوک استفاده می کنند. اسکرچ که نمونه ای از آن موارد است، به کودکان کمک می کند تا به جای کدنویسی با نحو و قواعد پیچیده زبان های برنامه نویسی، با استفاده از المان های گرافیکی به راحتی برنامه مد نظر خود را بنویسند.
اما برنامه نویسی مبتنی بر بلوک چگونه کدنویسی را آسان می کند؟
به طور خلاصه، برنامه نویسی مبتنی بر بلوک از آن جهت ساده است که در آن نیازی به یادگیری زبان های برنامه نویسی و کدنویسی با آن ها وجود ندارد. اگر با زبان های برنامه نویسی آشنایی ندارید فرض کنید که می خواهید یک زبان خارجی جدید (مثلا زبان فرانسوی یا آلمانی) یاد بگیرید. همان قدر که یادگیری زبان آلمانی یا فرانسوی برای ما ایرانی ها در ابتدای کار سخت به نظر می رسد، برای کودکان نیز یادگیری اصول و قواعد زبان های برنامه نویسی سخت و پیچیده و گاهی اوقات نامفهوم به نظر می رسد. برنامه نویسی بلوکی این پیچیدگی ها را ندارد و از این جهت برای بچه ها عالی است.
کسانی که با زبان های برنامه نویسی آشنایی دارند به خوبی می دانند که گاهی اوقات فراموش کردن جزییاتی ساده (مثلا جا انداختن یک کاراکتر) در نوشتن یک برنامه موجب اجرا نشدن آن می شود. اما وقتی از بلوک ها استفاده می شود دیگر نگرانی از این بابت وجود نخواهد داشت و تمام تمرکز برنامه نویس صرف چگونگی پیاده کردن ایده خواهد بود نه چگونگی رعایت کردن اصول و قواعد برنامه نویسی.
مزیت دیگر برنامه نویسی بلوکی، بصری و گرافیکی بودن آن است که از سه جهت اهمیت دارد. اول اینکه، ساخت یک برنامه به راحتی با عمل کشیدن و رها کردن بلوک ها به وسیله موس انجام می گیرد. دوم اینکه فهم و درک برنامه ساخته شده بسیار آسان خواهد بود. سوم هم اینکه چون جای هر بلوک و ورودی و خروجی های آن و دلیل استفاده از آن کاملا مشخص است، اشکال زدایی یا رفع خطاهای برنامه به سادگی میسر است.
مزیت دیگر برنامه نویسی بلوکی سرعت در استفاده است. در این روش گاهی اوقات کشیدن و رها کردن یک بلوک و تنظیم پارامترهای آن، معادل نوشتن چند ده خط کد در زبان های برنامه نویسی معمول است و این هم برای بچه ها عالی است چون افراد در سنین پایین به طور ذاتی دوست دارند با سرعت بیشتری کارها را انجام دهند تا هرچه سریع تر نتیجه ای که انتظار آن را می کشند ببینند. در برنامه هایی مثل اسکرچ گاهی اوقات ساخت یک برنامه کمتر از یک دقیقه زمان نیاز دارد البته به شرط اینکه کودک، پیش از آن آموزش های لازم را دیده باشد.
اگر می خواهید جزییات بیشتری در مورد برنامه نویسی بلوکی بدانید کلیک کنید
آیا یادگیری اسکرچ ساده است؟
پاسخ سوال بالا قطعا مثبت است. یادگیری Scratch برای مبتدیان ساده است چون از عناصر بصری و قابلیت کشیدن و رها کردن استفاده می کند. همان بلوک هایی که در بالا، در مورد آنها صحبت کردیم! اسکرچ به طور خاص برای کودکان طراحی شده تا بتوانند با استفاده از امکانات ساده سازی شده آن، با مفاهیم اولیه برنامه نویسی و اصول پایه ای و اصلی زبان های برنامه نویسی آشنا شوند. اسکرچ، به دلیل سادگی استفاده برای یادگیری برنامه نویسی بسیار مناسب است و افراد هرچه بیشتر با آن کار کنند می توانند برنامه های سطح بالاتری با آن بسازند.
منظور از بلوک های برنامه نویسی چیست؟
تا اینجا در مورد مزیت های استفاده از برنامه نویسی بلوکی توضیح دادیم. اما منظور از بلوک ها در برنامه های مبتنی بر بلوک چیست؟ برای توضیح دقیق این مطلب باید برخی مفاهیم پایه ای زبان های برنامه نویسی شرح داده شود اما به طور ساده و خلاصه، هر بلوک، یک تکه کد است که یک کار خاص انجام می دهد. به طور مثال فرض کنید می خواهیم یک شخصیت در صفحه بازی را جابجا کنیم. برای این منظور می توان از بلوک هایی مانند «به سمت راست حرکت کن» یا «به سمت چپ حرکت کن» که از قبل برای این کار تهیه شده استفاده کرد. البته علاوه بر استفاده از بلوک های پیش فرض، امکان افزودن بلوک ها توسط کاربر یا به عبارت دیگر بلوک های سفارشی سازی شده نیز وجود دارد و بنا به نیاز می توان آن ها را تعریف و در برنامه استفاده کرد.
در این مطلب در مورد این موضوع صحبت کردیم که چرا استفاده از برنامه های مبتنی بر بلوک کدنویسی را آسان می کند. عدم نیاز به یادگیری اصول و قواعد زبان های برنامه نویسی، استفاده از المان های گرافیکی و بصری، سرعت بیشتر در ساخت برنامه و اشکال زدایی آسان از مواردی بود که در این مطلب به آن اشاره شد.
پاسخها