آیا یادگیری برنامه نویسی برای نوجوانان سخت است؟
در این مطلب می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که آیا واقعا یادگیری برنامه نویسی برای نوجوانان سخت است؟ بیایید بررسی کنیم که چه مواردی باعث می شود که یادگیری هر موضوعی سخت به نظر برسد؟ اگر کدام یک از شرایط زیر وجود داشته باشد می توان گفت که یادگیری یک موضوع سخت است؟
- اگر جدید و متفاوت از سایر چیزهایی باشد که تاکنون یاد گرفته ایم؟
- اگر یادگیری آن نیاز به صرف زمان زیاد، پشتکار و تلاش داشته باشد؟
- اگر منابع کافی برای یادگیری آن وجود نداشته باشد؟
در صورتی که هر یک از شرایط بالا وجود داشته باشد می توان گفت یادگیری یک موضوع سخت به نظر خواهد رسید و این در مورد برنامه نویسی هم صدق می کند. ممکن است یادگیری برنامه نویسی برای نوجوانان سخت باشد چون برایشان جدید و متفاوت از سایر چیزهایی است که تاکنون یاد گرفته اند. یادگیری برنامه نویسی برای برخی دیگر به این دلیل سخت است که زمان زیادی باید صرف یادگیری آن کنند. دسته سوم افراد ممکن است به این دلیل یادگیری برنامه نویسی را سخت بدانند چون نیاز به پشتکار و تلاش زیادی دارد و نهایتا عده ای هم هستند که یادگیری برنامه نویسی برای نوجوانان را سخت می دانند چون فکر می کنند منابع کافی برای یادگیری برنامه نویسی وجود ندارد. اما واقعیت چیست؟
هیچ کس برنامه نویس به دنیا نیامده !
واقعیت این است که این شرایط را می توان برای یادگیری هر چیز جدیدی هم درنظر گرفت. به نظر شما یادگیری یک ورزش خاص برای کسی که تا به حال ورزش نکرده آسان است؟ یادگیری رانندگی برای کسی که تابه حال رانندگی نکرده چطور؟ یادتان می آید که چطور خواندن و نوشتن را در مدرسه و کلاس اول یاد گرفتید؟ در آن زمان برایتان سخت به نظر نمی رسید؟ ریاضیات و فیزیک در دوره متوسطه چطور؟ این ها سخت نیستند؟
اصلا درس و مدرسه به کنار. سری به جامعه بزنیم. به نظر شما برقراری ارتباط با سایر افراد برای همه آسان است؟ آیا همه افراد می توانند به راحتی در یک جمع صحبت کنند؟ در تجارت چطور؟ آیا یادگیری راه و چاه آن آسان است؟ اگر آسان بود که همه تاجر بودند! آیا یاد گرفتن مهارت های مدیریت سخت نیست؟ این موضوع را می توان ادامه داد و هر مهارت و علمی را در آن جای داد. پس یادگیری هر موضوعی در ابتدا سخت است. این سختی هم فقط مخصوص یادگیری برنامه نویسی نیست. این را همیشه به خاطر داشته باشید: هیچ کس برنامه نویس به دنیا نیامده.
یادگیری برنامه نویسی برای نوجوانان بدون داشتن علاقه، سخت ولی نه غیرممکن!
دیدیم که یادگیری هر موضوعی در ابتدا سخت است. اما مواردی وجود دارد که درنظر گرفتن آن می تواند به شما در یادگیری آن موضوع کمک کند. اولین موضوعی که به عنوان یک اصل اساسی در یادگیری هر موضوعی باید درنظر گرفته شود، وجود علاقه در فرد یادگیرنده است. اگر علاقه ای نباشد، انگیزه ای نخواهد بود و اگر انگیزه ای نباشد، تلاشی برای یادگیری و ادامه آن صورت نخواهد گرفت. اگر علاقه نباشد، حتی مباحث آسان هم پیچیده و سخت به نظر می رسد چه برسد به موضوعات دیگر. اما علاقه به موضوعی ناشناخته برای ما چطور حاصل می شود؟ یا این طور بگوییم: وقتی نمی دانیم که اصلا برنامه نویسی چیست چطور می توانیم بفهمیم به آن علاقه داریم یا خیر؟
از کجا بدونم به برنامه نویسی علاقه دارم یا نه؟
یکی از راه هایی که می توان به کمک آن متوجه شد که آیا به برنامه نویسی علاقه داریم یا خیر، از طریق مطالعه در مورد فواید، کاربردها و تاریخچه برنامه نویسی است. در واقع با این موارد داریم به خودمان اطلاعات کافی برای نتیجه گیری و تصمیم گیری صحیح می دهیم. تا از این مباحث اطلاع نداشته باشیم نمی توانیم به درستی تصمیم بگیریم.
روش دیگر برای تشخیص علاقمندی به برنامه نویسی، این است که خودتان را برای یک مدت خاص به طور منظم، در معرض موضوعات مرتبط قرار دهید. به طور مثال در یک خبرنامه ایمیلی یک سایت مرتبط با کدنویسی عضو شوید. یا در یک کلاس آموزش مقدماتی مبانی برنامه نویسی شرکت کنید. یا مثلا خودتان را موظف کنید که روزانه 5 دقیقه در مورد مباحث مرتبط با برنامه نویسی مطالعه کنید. در معرض موضوع قرار گرفتن، روشی است که برای علاقمندی به هر موضوعی می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. انسان نسبت به بسیاری از مسائل پیرامون خودش خنثی است و تا اطلاع دقیقی از آن ها کسب نکند نمی تواند در مورد علاقمند بودن یا نبودن نسبت به آن ها تصمیم گیری کند.
پیش داوری درباره علاقه به یادگیری برنامه نویسی ممنوع!
گاهی اوقات، تصمیم گیری انسان نسبت به علاقمندی به موضوعات، از روی پیش داوری های غلط صورت می گیرد. به عنوان مثال بعضی افراد از ریاضیات خوششان نمی آید و طبق بعضی پیش داوری های نادرست، فکر می کنند برای برنامه نویسی حتما باید در ریاضیات قوی باشند و به این ترتیب نتیجه می گیرند که به برنامه نویسی هم علاقه ندارند! البته در برخی حوزه های برنامه نویسی که بیشتر با هوش مصنوعی در ارتباط است (دقت کنید گفتیم بعضی از آن ها)، این موضوع درست است. اما در همه موارد این طور نیست و قوی بودن و علاقمند بودن به ریاضیات ارتباطی به برنامه نویسی ندارد.
پس پیش داوری را کنار بگذارید و خودتان را در معرض موضوعات مرتبط قرار دهید و سعی کنید با مطالعه موثر، کسب اطلاع کنید. البته باز هم تاکید می کنیم که بالاخره کمی باید درگیر موضوع شوید و به اصطلاح تن به آب بزنید تا ببینید که واقعا به برنامه نویسی علاقه دارید یا خیر.
اگر خواستید بیشتر درباره علاقه به برنامه نویسی بدانید، پیشنهاد می کنیم مطلب دیگر ما با عنوان : «از کجا بدونم به برنامه نویسی علاقه دارم؟» را از دست ندهید.
در ادامه مطلب در مورد سوالاتی که در ابتدای مطلب ذکر کردیم و آن ها را به عنوان دلایلی برای سخت بودن یادگیری کدنویسی بیان کردیم، بیشتر توضیح می دهیم.
یادگیری برنامه نویسی برای نوجوانان جدید و متفاوت است
تصور می شود برنامه نویسی سخت است چون تقریبا برای خیلی از افراد موضوعی جدید است. بزرگسالان و جوانان ما در مدرسه برنامه نویسی یاد نگرفته اند. همین الان هم در مدارس این موضوع به هر دلیلی آموزش داده نمی شود. شاید به این دلیل که یک آموزش همگانی نیست و به درد همه افراد نمی خورد و از این نظر شاید تصمیم درستی هم باشد. ما هم می دانیم که فلان شرکت معروف و فلان آدم کارآفرین گفته که برنامه نویسی برای همه لازم است. اما اگر سایر مطالب سایت را ببینید گفته ایم که چرا برنامه نویسی برای همه لازم نیست.
اما بسیاری از افرادی که هیچ آموزشی در مدرسه و حتی دانشگاه ندیده اند، به صورت خودآموز یا با شرکت در کلاس ها یا مشاهده ویدئوها و مطالعه مطالب آموزشی، توانسته اند برنامه نویسی را یاد بگیرند و بعد از کسب تجربه مورد نیاز، جزء برنامه نویسان حرفه ای و تراز اول بشوند.
یادگیری برنامه نویسی سخت است چون ملموس نیست!
یادگیری برنامه نویسی به این دلیل که ملموس نیست، ممکن است برای برخی متفاوت و عجیب و غریب باشد. مثلا وقتی می خواهیم رانندگی کنیم یک ماشین است و یک گاز و کلاچ و فرمان و دنده! می دانیم که باید با این چیزهایی که می بینیم کار کنیم و کاملا ملموس است. اما یادگیری برنامه نویسی چطور؟
باید اعتراف کرد که اینکه گفته می شود یادگیری برنامه نویسی ملموس نیست و نیاز به درک و تفکر انتزاعی دارد تا حدی درست است. تفکر انتزاعی به زبان ساده یعنی توانایی فکر کردن درباره مفاهیم ناملموس و غیر فیزیکی مثلا آزادی یا در حوزه برنامه نویسی اگر بخواهم مثالی بزنم برنامه نویسی شی گرا. اما ابزارهای بسیاری وجود دارد که می تواند به رفع این مشکل کمک کند. به طور مثال برای کسانی که تازه می خواهند برنامه نویسی را یاد بگیرند توصیه می شود از زبان های آموزشی گرافیکی مانند اسکرچ استفاده کنند. توصیه دیگر این است که یادگیری برنامه نویسی را همزمان در کنار کار با سخت افزارهایی مانند آردوینو و میکروبیت و … یاد بگیرند.
تا زمانی که در آب شیرجه نزنید درکی از شنا کردن نخواهید داشت !
به هر حال، درجه ای از سختی برای یادگیری همیشه وجود دارد. کسی که لبه استخر ایستاده و دوست دارد شنا یاد بگیرد، تا زمانی که شیرجه نزند و وارد آب نشود، شنا یاد نخواهد گرفت. کسی هم که می خواهد برنامه نویسی یاد بگیرد تا وارد دنیای برنامه نویسی نشود و به اصطلاح دست به کد نشود، درک درستی از موضوع نخواهد داشت. بله، اول کار شاید عجیب و غریب به نظر برسد اما به مرور زمان با مفاهیم آشنا می شوید و درک کار برایتان آسان تر خواهد شد.
زمان و تلاش زیادی برای یادگیری برنامه نویسی برای نوجوانان نیاز است؟
قطعا همین طور است. هر کس به شما گفت با فلان ساعت آموزش، شما تبدیل به یک برنامه نویس کامل و کاربلد خواهید شد کاملا اشتباه گفته است. رسیدن به سطح تخصص در برنامه نویسی مثل هر کار دیگری نیاز به صرف زمان زیادی برای تمرین دارد. باید پشتکار کافی برای مواجه شدن با مشکلات را داشته باشید. گاهی اوقات لازم است که ساعت ها وقت صرف کنید تا بتوانید اشکالی که در کدتان به وجود آمده را رفع کنید. البته باید مجددا تاکید کنیم که برای حرفه ای شدن در هر رشته و مبحث و موضوعی همین داستان وجود دارد و این فقط مختص برنامه نویسی نیست!
یک پزشک برای اینکه دکترای عمومی بگیرد 7 سال درس می خواند و برای دکترای تخصصی بعضا تا چهار سال دیگر هم باید ادامه دهد. در رشته های مهندسی برای کارشناسی چهار سال، کارشناسی ارشد دو سال و دوره دکتری هم حدود چهار سال و مجموعا ده سال زمان صرف می شود. برای متخصص شدن در هر رشته و شغلی، زمان زیادی نیاز است (بگذریم از متخصص نماهای مدرک گرای کار نابلد). مالکوم گلدول گفته برای متخصص شدن در یک موضوع باید 10 هزار ساعت زمان صرف شود. البته این به این معنی نیست که کسی که مثلا هزار ساعت زمان صرف کرده هیچ چیز یاد نگرفته است. خیر! این یک مسیر است و شما در این مسیر روز به روز به مهارتتان افزوده می شود و بالاخره زمانی خواهد رسید که تبدیل به یک متخصص حرفه ای خواهید شد ان شاءالله.
منابع آموزشی کافی برای برنامه نویسی نوجوانان وجود دارد؟
شاید برای کسانی که در سی سال پیش یا قبل از آن برنامه نویسی را یاد گرفته اند منابع کافی برای یادگیری برنامه نویسی وجود نداشته. اما در حال حاضر، در هر شاخه ای از برنامه نویسی که بخواهید فعالیت کنید، انبوه کتاب ها و کلاس ها و ویدئوهای آموزشی و وب سایت ها و غیره و ذلک جلوی شما سبز خواهند شد. آن قدر هم تعدادشان زیاد است که واقعا نمی دانید کدام را انتخاب کنید. این کار فقط نیاز به کمی جستجو و صرف زمان برای پیدا کردن منابع آموزشی مناسب دارد. البته منابع آموزشی که به صورت تخصصی برای نوجوانان تهیه شده باشد کمتر است ولی این طور نیست که نباشد.
پس در مورد منابع آموزشی هم خیالتان راحت باشد. اگر همین یادیتال خودمان هم دنبال کنید به اطلاعات خوبی در این باره خواهید رسید. سایت های بسیار دیگری هم هستند. تعداد و تنوع شان این قدر زیاد است که گیج می شوید کدام را باید انتخاب کنید. ان شاءالله در آینده مطلبی در مورد این موضوع که چطور یک منبع آموزشی مناسب پیدا کنیم خواهیم نوشت.
زبان انگلیسی تان را تقویت کنید
اما ذکر یک نکته خیلی مهم را از قلم نیندازیم. اگر می خواهید ان شاءالله در آینده به طور حرفه ای برنامه نویسی را در هر کدام از شاخه های آن ادامه دهید، بهتر است از منابع دست اول استفاده کنید. متاسفانه از آنجایی که علم کامپیوتر یک علم بومی نیست زبان آن هم فارسی نیست. پس باید زبان انگلیسی تان را تقویت کنید تا بتوانید به منابع آموزشی با کیفیت و تنوع بالاتر دسترسی داشته باشید. البته این نکته فقط برای افرادی است که می خواهند در حوزه کاری خودشان جزء افراد رده بالا باشند.
در ابتدای مطلب سه سوال که به نوعی سه دلیل عمده برای سخت بودن یادگیری برنامه نویسی بود را بیان کردیم و در مورد آن ها یک به یک توضیح دادیم. دیدیم که یادگیری برنامه نویسی هم مثل خیلی موضوعات دیگر در ابتدا به نظرمان ناآشنا و عجیب می رسد. اما به مرور زمان و با صرف تلاش و پشتکار معقول و با استفاده از منابع آموزشی موجود می توان بر این موارد غلبه کرد. در نهایت این شما هستید و برنامه نویسی… ! هنوز هم فکر می کنید نشدنی است و یادگیری برنامه نویسی سخت است؟ من که این طور فکر نمی کنم! حداقلش این است که از بیرون نمی توانید قضاوت کنید. نترسید و امتحانش کنید.
پاسخها