پاسخ به سوالات پرتکرار درباره اسکرچ

faq-about-scratch

در این مطلب پاسخ های کوتاه به سوالاتی که معمولا در مورد اسکرچ، نحوه استفاده از آن، ویژگی ها، کاربردها و محدودیت های آن و سایر موارد پرسیده می شود؛ جمع آوری کرده ایم. هدف از این کار، آشنایی سریع با اسکرچ بوده و قصد آموزش مباحث را نداشته ایم لذا، سعی کرده ایم مجموعه ای جامع و کامل از سوالات را گردآوری کنیم اما اگر سوالی داشتید که پاسخ داده نشده بود، در بخش نظرات می توانید بپرسید. با ما در ادامه مطلب و پاسخ به سوالات پرتکرار درباره اسکرچ همراه باشید.

برنامه نویسی اسکرچ چیست؟

اسکرچ (Scratch) یک زبان برنامه نویسی بصری مبتنی بر بلوک است که به کاربران خود اجازه می دهد انواع مختلفی از پروژه ها، بازی ها، انیمیشن ها یا داستان ها را ایجاد کنند. این به کاربران، به ویژه افراد در سنین پایین تر کمک می کند تا اصول اولیه برنامه نویسی و توسعه بازی را درک کنند. البته اسکرچ مخصوص سنین پایین نیست و افراد در سنین بالاتر هم می توانند از قابلیت های اسکرچ برای یادگیری اصول اولیه برنامه نویسی بهره ببرند.

اسکرچ توسط چه کسانی ساخته شده است؟

برنامه اسکرچ در آزمایشگاه رسانه دانشگاه MIT به سرپرستی آقای میشل رسنیک و با حمایت بنیاد ملی علوم در کشور امریکا ساخته شده و در سال ۱۳۸۶ اولین نسخه آن به دنیا عرضه شده است. اسکرچ ۲ در سال ۱۳۹۲ و اسکرچ ۳ که آخرین نسخه اسکرچ است، پس از چند سال کش و قوس! نهایتا در سال ۱۳۹۸ منتشر شد. در حال حاضر، اسکرچ به بیش از ۷۰ زبان دنیا ترجمه شده و در سراسر جهان برای آموزش کدنویسی مورد استفاده قرار می گیرد. اسکرچ یک جامعه کاربری ۱۰۰ میلیون نفری دارد و تاکنون بیش از ۷۰۰ میلیون پروژه با این زبان ایجاد شده است.

اسکرچ توسط میشل رسنیک در آزمایشگاه رسانه دانشگاه MIT ساخته شده است.

اهمیت برنامه نویسی اسکرچ چیست؟

یادگیری برنامه نویسی اسکرچ یکی از راه هایی است که می تواند خلاقیت را در فرزند شما پرورش دهد (به شرط کپی نکردن برنامه های دیگران)، مهارت های ریاضی او را از طریق برنامه های کاربردی توسعه دهد، مهارت های تفکر منطقی و تحلیلی او را افزایش دهد. مهم تر از همه این ها اسکرچ قطعا به فرزند شما کمک می کند تا اصول اولیه برنامه نویسی را یاد بگیرد. اسکرچ برای افرادی که دوست دارند کار عملی کنند هم بسیار مناسب است چون افزونه هایی برای برخی شرکت های سخت افزاری مانند میکروبیت دارد که استفاده از آن ها در اسکرچ را ممکن می کند. علاوه بر همه این ها، اسکرچ می تواند کمک کند تا فرزندتان بهتر بتواند در مورد آینده شغلی اش تصمیم بگیرد.

چرا یادگیری برنامه نویسی با اسکرچ آسان است؟

اسکرچ به همان روشی کار می کند که اسباب بازی های لِگو کودکان کار می کنند. یعنی برای برنامه نویسی باید دستورات گرافیکی و از پیش آماده را مانند پازل به هم متصل کرد و تمام! البته ریزه کاری هایی هم دارد که در حین کار با آن یاد خواهید گرفت. در اسکرچ نیازی به یادگیری قواعد نحوی (که به آن ها سینتکس: syntax گفته می شود) و تایپ کردن دستورات زبان های برنامه نویسی ندارید و بنابراین با خطاهای نحوی هم رو به رو نخواهید شد.

برنامه نویسی در اسکرچ

آیا با اسکرچ می شود واقعا کدنویسی کرد؟

یکی دیگر از سوالات پرتکرار درباره اسکرچ این است که آیا واقعا با اسکرچ می شود کدنویسی کرد؟ پاسخ به این سوال به این بستگی دارد که منظور شما از کدنویسی چه باشد! به طور کلی کدنویسی را می توان به دو نوع دسته بندی کرد. کدنویسی با زبان های برنامه نویسی مبتنی بر بلوک مانند Scratch و کدنویسی با زبان های برنامه نویسی مبتنی بر متن مانند زبان های Python، C و جاوا. زبان برنامه نویسی Scratch یک زبان برنامه نویسی مبتنی بر بلوک است که از یک رابط بصری ساده استفاده می کند که یادگیری آن آسان است. کودکان می توانند انواع مختلفی از پروژه ها مانند بازی، انیمیشن یا داستان را در این مورد ایجاد کنند. از این نظر Scratch یک شیوه کدنویسی کاملا واقعی است و یکی از بزرگترین انجمن های کدنویسی در جهان را دارد.

اما باید این را هم اضافه کنیم که اسکرچ یک زبان آموزشی است و برای پیاده سازی پروژه های بزرگ ساخته نشده و محدودیت هایی هم دارد و هر کاری را نمی توان با اسکرچ انجام داد. اسکرچ را یک شروع قوی برای یادگیری کدنویسی بدانید که قرار است به کمک آن به دنیای جدید کدنویسی قدم بگذارید. چیزی بیشتر از این نباید از اسکرچ انتظار داشته باشید. البته که اسکرچ برای هدفی که برای آن ساخته شده عالی است و به نظر ما بهترین روش برای آغاز یادگیری برنامه نویسی است مخصوصا برای سنین ۱۲ تا ۱۵ سال.

سن توصیه شده برای برنامه نویسی اسکرچ چند سال است؟

بدون شک این سوال مهمترین سوالی است که بین سوالات پرتکرار درباره اسکرچ می توان مطرح کرد. اسکرچ برای افراد در سنین پایین طراحی شده اما اگر قرار باشد با اسکرچ واقعا اصول کدنویسی را یاد بگیرید ما این برنامه را برای افراد ۱۲ سال به بالا توصیه می کنیم. البته با توجه به ویژگی های گرافیکی این برنامه برخی فکر می کنند افراد در سنین پایین تر هم می توانند از این برنامه استفاده کنند اما ما توصیه نمی کنیم.

نظریه های علمی نشان می دهد مغز انسان در حوالی ۱۲ سالگی می تواند شروع به یادگیری مفهوم انتزاع (که مهم ترین مفهوم در برنامه نویسی است) کند. دلایل دیگری هم در این باره وجود دارد که در مطلب جامع دیگری با عنوان ؟ به آن پرداخته ایم که می توانید مطالعه کنید. در کل اگر می خواهید شروع به یادگیری برنامه نویسی کنید و ۱۲ سال به بالا دارید توصیه ما حتما استفاده از اسکرچ است حتی اگر ۶۰ سال داشته باشید! (اسکرچ چندین هزار کاربر 60 ساله دارد). اما بیشترین تعداد کاربران اسکرچ در سنین حوالی ۱۲ تا ۱۵ سال هستند و ما هم این سن را بهترین سن برای کار با اسکرچ می دانیم.

نمودار سن کاربران اسکرچ

آیا می توانم برنامه اسکرچ را دانلود کنم؟

بله، برنامه اسکرچ را می توان دانلود کرد و روی دسکتاپ یا لپ تاپ استفاده نمود. برای دانلود در رایانه، تبلت یا گوشی تلفن همراه خود، روی این لینک کلیک کنید تا به صفحه دانلود بروید. در این مسیر گزینه های دانلود نسخه های مختلف اسکرچ برای سیستم عامل های مختلف را مشاهده می کنید. طبق اطلاعات موجود در جداول، سیستم عامل خود را انتخاب کنید و برای دانلود برنامه روی لینک هایی که قرار داده شده کلیک کنید. پس از دانلود باید برنامه را نصب کنید. برای این کار به قسمت دانلودهای خود بروید و روی برنامه اسکرچ کلیک کنید تا برنامه اجرا شود. تمام مجوزهای لازم را برای عملکرد برنامه و نصب برنامه خود بدهید و منتظر بمانید تا فرآیند نصب تکمیل گردد.

از اسکرچ نسخه آنلاین استفاده کنیم یا آفلاین؟

از نظر کاربرد هیچ تفاوتی با هم ندارند و هرچه در نسخه آنلاین وجود دارد در نسخه آفلاین هم هست. اما از نظر راحتی قطعا نسخه آفلاین بهتر است چون نیازی به اینترنت ندارد و هر زمان که خواستید برنامه را اجرا می کنید و از کدنویسی خود لذت می برید. توصیه ما این است که از نسخه آفلاین اسکرچ استفاده کنید و خودتان را درگیر نسخه آنلاین و سایت اسکرچ نکنید چون همان طور که گفتیم قرار نیست شما در اسکرچ متوقف شوید و به مانند پلی نگاه کنید که باید از آن عبور کنید تا به دنیای کدنویسی وارد شوید.

چه تفاوتی بین اسکرچ ۳ و نسخه های قدیمی تر وجود دارد؟

یکی دیگر از سوالات پرتکرار درباره اسکرچ این است که تفاوت بین نسخه های مختلف اسکرچ در چیست؟ اسکرچ ۳ را می توان روی گوشی های هوشمند نیز استفاده کرد که تا قبل از این ممکن نبود (به جز نسخه های آنلاین). اسکرچ ۳ دارای اسپرایت (شکلک) ها، پس زمینه ها و صداهای جدیدتری است. در اسکرچ ۳ بخش افزونه ها (extension) اضافه شده که در نسخه های قبلی وجود نداشت و به کمک آن می توان اسکرچ را به سخت افزارهایی مانند میکروبیت (micro:bit) و یا وب سرویس هایی مانند مترجم گوگل… متصل کرد.

اسکرچ ۳، از تکنولوژی HTML5 استفاده می کند و در مرورگرهای جدید بدون مشکل و به راحتی قابل استفاده است؛ در حالی که در نسخه های قبلی از فناوری های ادوب (Adobe Flash برای نسخه های آنلاین و Adobe Air برای نسخه آفلاین) استفاده می شد. همچنین در اسکرچ ۳ بلوک های کد جدیدی معرفی شده است. علاوه براین ها نسخه های مختلف اسکرچ از لحاظ ظاهری هم متفاوت هستند. به طور مثال در اسکرچ ۳، بخش صحنه (Stage) به سمت راست منتقل شده است. برای اطلاعات بیشتر در مورد نسخه های مختلف اسکرچ می توانید مطلب ؟ را مطالعه کنید.

سیستم من چه مشخصاتی برای نصب اسکرچ ۳ باید داشته باشد؟

اسکرچ ۳ را می توانید روی هر سیستمی که ویندوز ۱۰ به بالا دارد نصب کنید (البته در برخی موارد روی ویندوز ۸ و حتی ویندوز ۷ هم نصب می شود اما به درستی کار نمی کند و گاهی اوقات به طور ناگهانی از برنامه خارج می شود و تمام زحمات شما و کدهایی که در برنامه نوشته اید از دست می رود، پس بهتر است برای نصب اسکرچ ۳، از همان نسخه ویندوز ۱۰ به بالا استفاده کنید).

اگر از مک استفاده می کنید نسخه سیستم عامل شما باید ۱۰.۱۳ به بالا باشد. اگر اسکرچ ۳ را روی دستگاه های اندرویدی نصب می کنید باید اندروید دستگاه مورد استفاده نسخه ۶ به بالا باشد. اسکرچ ۳ روی دستگاه هایی که از سیستم عامل کروم او.اس (ChromeOS) استفاده می کنند نیز قابل نصب است. برنامه اسکرچ، رم (RAM) و هارد چندانی از سیستم تان اشغال نمی کند و نگرانی از این بابت وجود ندارد.

اسکرچ روی کامپیوتر من نصب نمی شود. چکار کنم؟

اگر اسکرچ ۳ روی کامپیوتر شما نصب نمی شود احتمالا به خاطر این است که ویندوز ۱۰ به بالا ندارید. چند راهکار وجود دارد. اگر مشخصات سیستم تان به اندازه کافی بالا است که بتواند پاسخگوی نیاز ویندوز ۱۰ باشد، ویندوز ۱۰ به بالا نصب کنید و از اسکرچ استفاده کنید. اگر سیستم تان قدیمی است و ویندوز ۱۰ روی آن جواب نمی دهد، سه راه دارید. راه اول اینکه از مجازی سازها استفاده کنید. برای اطلاعات بیشتر آموزش استفاده از اسکرچ ۳ در ویندوز ۷ و ۸.۱ را ببینید. اگر باز هم سیستم تان به حدی قوی نیست که بتوانید از مجازی سازها استفاده کنید می توانید از اسکرچ ۲ استفاده کنید. اسکرچ ۲ هم می تواند شما را به هدف اصلی استفاده از اسکرچ که همان یادگیری اصول کدنویسی است، برساند. راه دیگر اینکه اگر تبلت هوشمند دارید می توانید از نسخه اسکرچ ۳ برای اندروید استفاده کنید.

من ویندوز XP دارم. آیا می توانم از اسکرچ استفاده کنم؟

بله! شما می توانید از اسکرچ ۱ استفاده کنید. این نسخه قدیمی ترین نسخه اسکرچ است که می توانید دانلود و نصب کرده و استفاده کنید. البته اگر سیستم تان جواب بدهد بهتر است ویندوزهای جدیدتر را نصب و استفاده کنید.

آیا نسخه آفلاین اسکرچ روی گوشی های هوشمند نصب می شود؟

در اکثر موارد خیر. نصب و استفاده از نسخه آفلاین اسکرچ تنها در کامپیوترها، لپ تاپ ها و تبلت ها ممکن است و روی گوشی های هوشمند نصب نمی شود. البته حتی اگر قابل نصب هم بود به دلیل صفحه نمایش کوچک گوشی های هوشمند چندان قابل استفاده نبود. پس اگر از تبلت استفاده می کنید بهتر است تبلت شما حداقل ۱۰ اینچ به بالا باشد که برنامه برای شما قابل استفاده باشد.

در این مطلب سعی کردیم به انواع سوالات پرتکرار درباره اسکرچ پاسخ دهیم. اگر سوال دیگری دارید که در این بخش به آن پاسخ ندادیم، حتما از بخش نظرات در ادامه همین مطلب بپرسید.

مقالات مرتبط

آیا یادگیری برنامه نویسی برای نوجوانان سخت است؟

آیا واقعا یادگیری برنامه نویسی برای نوجوانان سخت است؟ بیایید بررسی کنیم که چه مواردی باعث می شود که یادگیری هر موضوعی سخت به نظر برسد؟ اگر کدام یک از شرایط زیر وجود داشته باشد می توان گفت که یادگیری یک موضوع سخت است؟

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *